STRETCH Plafond Onder Schuine Daken

Creëer extra comfortabele ruimtes en werk je zolder af met een spanplafond van STRETCH®. Dankzij onze oplossingen is zelfs een schuin dak afwerken helemaal niet zo moeilijk als het lijkt.

spanplafond in landelijk interieur

Het dak van je huis speelt een cruciale rol bij het beschermen van je woning en je gezin tegen weersinvloeden en kou. Om een goed functionerend hellend dak te hebben, is een zorgvuldige opbouw essentieel. Meestal bestaat een schuin dak uit een houten constructie met spanten of gordingen, samen met isolatie. Maar er is meer. De opbouw van een geïsoleerd hellend dak bestaat uit in totaal zes lagen. Aan de buitenzijde moet het dak winddicht, waterdicht en dampopen zijn, terwijl aan de binnenzijde een lucht- en dampdichte afwerking wordt voorzien.

VERSCHILLENDE SOORTEN DAKSTRUCTUREN

Een gordingendak

Een gordingendak is een type dakconstructie dat bestaat uit gordingen, horizontale balken die de dakspanten ondersteunen. Hier zijn vier belangrijke punten die het gordingendak kenmerken:

Gordingen

In een gordingendak zijn de gordingen de essentiële elementen. Deze horizontale balken lopen parallel aan de dakrand en worden gebruikt om de spanten te ondersteunen. Ze dragen het gewicht van het dak en verdelen de belasting gelijkmatig naar de dragende muren.

Spanten

De spanten zijn de verticale balken die de basis vormen van de dakconstructie. Ze staan meestal loodrecht op de gordingen en zorgen voor de stabiliteit en stevigheid van het dak.Dakbedekking

Een gordingendak kan worden bedekt met verschillende soorten dakbedekking, zoals dakpannen, leien, of metalen platen. De keuze voor de dakbedekking hangt af van de esthetiek, duurzaamheid en klimatologische omstandigheden.

Ruimtegebruik

Het ontwerp van een gordingendak biedt vaak extra ruimte onder het dak, aangezien de gordingen een horizontaal vlak creëren. Deze ruimte kan worden gebruikt voor opslag, het creëren van een extra kamer of andere functionele doeleinden.

Een spantendak

Een spantendak is een type dakconstructie dat bestaat uit spanten, de diagonale balken die van de nok naar de dakrand lopen. Hier zijn vier belangrijke punten die het spantendak kenmerken

Spanten

De spanten vormen de hoofdstructuur van het dak en zorgen voor de stabiliteit en ondersteuning. Deze diagonale balken lopen van de nok naar de dakrand en dragen het gewicht van het dak naar de dragende muren. Ze verdelen de belasting gelijkmatig en zorgen voor een stevige constructie.

Dakbedekking

Een spantendak kan bedekt worden met verschillende soorten dakbedekking, zoals dakpannen, leien, of metalen platen. De keuze voor de dakbedekking hangt af van de esthetiek, duurzaamheid en klimatologische omstandigheden.


Open ruimte

Een spantendak creëert vaak een open ruimte onder het dak, aangezien de spanten een vrijdragende constructie vormen. Dit kan resulteren in een ruime zolder of een hoger plafond op de bovenverdieping, waardoor de mogelijkheden voor gebruik van de ruimte worden vergroot.

Flexibiliteit in ontwerp

Het ontwerp van een spantendak biedt flexibiliteit en aanpasbaarheid. De afstand tussen de spanten kan worden aangepast om te voldoen aan specifieke ontwerpvereisten of de gewenste indeling van de ruimte. Hierdoor kunnen architecten en bouwers diverse creatieve oplossingen realiseren.

VAN BUITEN NAAR BINNEN: DE OPBOUW VAN EEN HELLEND DAK

Een dak bestaat steeds uit meerdere lagen en kun je vergelijken met een ui die we laag per laag beknopt gaan ontleden.  

De buitenste schil

Je dakbedekking

Er zijn heel wat verschillende soorten dakbedekking: dakpannen, natuursteen leien, houten leien, vezelcementplaten of vezelcementleien en een metalen dakbedekking. Wat je ook kiest als buitenste schil van de opbouw van je hellend dak: je dakbedekking beschermt je dak en zolderruimte tegen water en voert het water af naar de dakgoot. Het is dan ook belangrijk dat je dakbedekking vochtkerend, waterwerend en waterdicht is. 

Het onderdak

Net zoals je dakbedekking biedt je onderdak bescherming tegen water, maar ook tegen wind. Je kunt kiezen tussen een soepel en een stijf onderdak:

  • Een soepel onderdak bestaat meestal uit een folie in ongeweven polyethyleenvezels of (on)geweven polypropyleen. Zorg ervoor dat je soepel onderdak nooit tegen de pannen aanduwt. Dit verhindert namelijk een goede luchtcirculatie en vochtafvoer. Let er ook op dat je overlappingen zorgvuldig afkleeft.
  • En stijf onderdak bestaat uit stijve platen vervaardigd van vezelcement of naaldhoutvezels. De platen hebben een tand- en groefverbinding waardoor ze goed winddicht zijn op plaatsen waar twee platen aan elkaar sluiten.

Een goed onderdak is regen- en winddicht, maar ook stofdicht, vocht- en vorstbestendig en dampdoorlatend. Voorzie zeker ook afvoeren naar de goot om condensatie aan de onderzijde te voorkomen.

Luchtdicht maken van je dak

Isoleren hellend dak
Thermisch isoleren

Een hellend dak isoleren is een absolute must. Thermische isolatie houdt tijdens de koude wintermaanden de warmte binnen waardoor het zelfs op een ingerichte zolder aangenaam vertoeven is. Tijdens de zomer zorgt de isolatie dan weer dat het binnen langer koel blijft waardoor je zolder geen sauna wordt. Maar een geïsoleerd dak is ook goed voor je portemonnee. En terwijl je bespaart op je energiefactuur draag je ook je steentje bij aan de natuur. Want hoe minder je verbruikt, hoe minder CO2 je uitstoot.

Het Dampscherm

Nadat je de isolatie tussen de profielen van het Metal Stud® of PlaGyp®-systeem hebt geplaatst, bevestig je het dampscherm op de profielen. Met het dampscherm zorg je voor een luchtdichte afwerking en vermijd je dat vochtige binnenlucht kan doordringen in de isolatie. Zonder dampscherm kunnen er schimmels ontstaan in je isolatie en verminder je de isolatiewaarde. Werk doorboringen van het dampscherm luchtdicht af en controleer aan de randen of ook hier het dampscherm luchtdicht is afgewerkt.

De Binnenafwerking

De laatste stap in de opbouw van je hellend dak is het plaatsen van je STERTCH® spanplafond. Je kunt kiezen tussen drie verschillende uitvoeringen: Standaarduitvoering, Akoestisch en een  vochtbestendig spanplafond. Deze laatste heeft een speciale coating en is een must in badkamers, ook onder een hellend dak.

Winkelwagen

Geef je gegevens hier in en krijg toegang tot onze calculator

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

Vraag Je Gratis Offerte Aan

Onze STRETCH dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?
Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
Klik of sleep bestanden naar dit veld om te uploaden. Je kunt tot 10 bestanden uploaden.
Naam
Adres
Ontvang alle nieuwigheden

Abonneer op onze nieuwsbrief en wees up to date

– Interieur trends
– Acties
– Oplossingen
– Nieuwigheden

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Gratis Spanplafond E-Book

Lees ons E-book

Word geïnspireerd door onze oplossingen en projecten
Bereken Zelf De Prijs Van Je Geïnstalleerd Spanplafond