Wat is een spanplafond?

Wat is een spanplafond?

En waarom kiezen mensen voor een spanplafond in plaats van een gipsplaat-plafond?

Tijdens het renoveren en of het bouwen van je nieuwbouwwoning is het een uitdaging te kiezen voor de juiste plafondoplossing. Je hebt keuze tussen zoveel verschillende soorten plafonds en afwerkingen dat je soms het bos door de bomen niet meer ziet. Velen spreken al snel over een gipskarton plafond of een pvc lamellen plafond, maar heb je al eens gehoord over een spanplafond? Spanplafonds zijn een populair plafondsysteem bij zowel renovatie als nieuwbouwwoningen, ze bieden de mogelijkheid snel en schoon een nieuw plafond te verwezelijken. In deze blog schrijven we over de wereld van spanplafonds en waarom mensen zo dol zijn op onze STRETCH spanplafonds (of ook wel Stretch Plafonds genoemd), we nemen je mee in het installatie proces alsook de verschillende mogelijkheden.  

Steeds meer en steeds sneller kiezen mensen voor spanplafond plaatsen. Men kiest voor dit type plafond omdat je zo de keuze hebt om een geheel nieuw plafond te plaatsen in 1 dag en dat zonder vuil stof en breekwerk, alsook om deze te gebruiken ter vervanging van het oude versleten plafond of om het spanplafond te gebruiken om het bestaand plafond af te werken. Ook wordt er zeer veel gekozen om een spanplafond te plaatsen wanneer er scheuren in je oude plafond wil repareren, deze reparaties zijn meestal van korte duur waardoor de keuze vor een spanplafond meestal snel gemaakt is.

Bij het opvragen van prijzen voor spanplafonds word er veel gevraagd naar “spanplafond prijs per m2”, wat belangrijk is om te weten dat de prijs spanplafond varieert tussen zowel pvc spanplafonds en polyester spanplafonds alsook aan de hand van de vierkante meters. Onderaan dit artikel zal je een overzicht terugvinden van de kostprijs van een spanplafond.

Akoestisch plafond

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond plaatsen valt te omschrijven als een textiel of kunstof doek dat we opspannen tussen de muren rondom het plafond in onze spanplafond opspanprofielen. Aan de hand van die onzichtbare spanplafondprofielen spannen we het spanplafonddoek zodanig strak op dat je een mooi en strak egaal plafond krijgt zonder enige oneffenheden. Om die redenen word er al snel gekozen voor spanplafonds als nieuw verlaagd plafond. Je behoud immers een hoop plafondhoogte omdat onze spanplafond maar minimaal 1,2cm zakken van het bestaande plafond.

Wat ook zeer belangrijk is om je bewust te zijn van 2 typen spanplafond, je hebt een PVC spanplafond (ook wel warm spanplafond genoemd) en je hebt een Polyester spanplafond (ook wel een koud spanplafond genoemd). Beide systemen creëren dezelfde plafondoplossing, enkel zijn er enkele verschillen tussen pvc spanplafonds en polyester spanplafonds die we hieronder even zullen benoemen:

 PVC Spanplafond Polyester spanplafond 
Levensduur 35 Jaar35 Jaar
Garantie 10 Jaar10 Jaar
Brand certificaat B s1,d0B s1,d0
Max. Breedte 550cm Naadloos515cm Naadloos
Afwasbaar JaJa
Afwerking Onzichtbaar of rand 5mmOnzichtbaar of rand 4mm
Manier van plaatsing Met warmte (40-50°C)Kamertemperatuur
Printbaar JaJa
Akoestisch JaJa
Wat is een spanplafond?

Waarom is het dan zo dat naast dat het mooier is, sneller geplaatst kan worden en ook heel wat winstgevender is voor de installateur, dat er maar een beperkt aantal installatie bedrijven zijn die spanplafonds installeren ? 

 

Eerst en vooral vinden bedrijven spanplafonds ietwat “exotischer” het vergt een opleiding, en we hebben ook te doen met heel wat vooroordelen. Het is zo dat eer we als mens openstaan voor iets nieuw er toch heel wat jaar voorbij zal gaan voor we ons over onze vooroordelen kunnen zetten. 

Maar er is licht op het eind van de tunnel, we merken dat na het plaatsen van het eerste spanplafond meestal is dat dan een badkamer plafond of een plafond in je leefruimte en keuken, de eindklant overtuigd word van spanplafonds. Het systeem zorgt voor de eindklant voor een groot gemak, dit omdat indien het plafond vuil is het afgewassen kan worden en bij installatie merk je zo goed als niet dat er werken in je woning worden uitgevoerd. 

STRETCH spanplafond verkooppunt Steylaert badkamers

Voordelen van een spanplafond

  1. Goedkoper of vergelijkbaar geprijsd als een standaard verlaagd plafond dat is afgewerkt ( dus geplaatst en geschilderd )
  2. Snel geplaatst
  3. Onderhoudsvrij
  4. mooi egaal plafond zonder oneffenheden
  5. Kan als vals plafond gebruikt worden. Bij renovatie hoeft het oude plafond niet afgebroken te worden en hoeven meubels niet verplaatst te worden.
  6. Verlichting kan geplaatst worden op de gewenste posities
  7. Bekabeling en ventilatie makkelijk weggewerkt
  8. Demonteerbaar zonder schade door professionals

Wat zijn de nadelen van spanplafond ?

  1. Bij het plaatsen van een spanplafonds is het wel aangeraden het lichtplan op voorhand te bepalen
  2. Enkel te monteren door een professional of een ervaren doe-het-zelver
geïnstaleerd spanplafond steylaerts badkamer
Winkelwagen

Vraag Je Gratis Offerte Aan

Onze STRETCH dealer neemt contact met je op om
jouw voorkeursdatum en tijd te bespreken.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
In hoeveel ruimtes wenst u een spanplafond?
Wanneer wenst u van start te gaan met de renovatie?
Klik of sleep bestanden naar dit veld om te uploaden. Je kunt tot 10 bestanden uploaden.
Naam
Adres
Ontvang alle nieuwigheden

Abonneer op onze nieuwsbrief en wees up to date

– Interieur trends
– Acties 
– Oplossingen
– Nieuwigheden

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam
Gratis Spanplafond E-Book

Lees ons E-book

Word geïnspireerd door onze oplossingen en projecten
Bereken Zelf De Prijs Van Je Geïnstalleerd Spanplafond
polyester spanplafond systeem
Mis onze nieuwtjes niet!